Przepis na pierniczki świąteczne
Pierniczki świąteczne - Jak upiec ?
Składniki:
- 1 kg – 1,5 kg mąki pszennej (wyrabiając ciasto, dodać tyle mąki by ciasto nie kleiło się do rąk)
- 2 kostki masła (400g)
- 4 opakowania przyprawy do pierników
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 8 łyżek kakao ciemne
- 1 mały słoik miodu (400-450g)
- 2 szklanki cukru
- 1 paczka proszku do pieczenia (na 1 kg. Mąki)
- 4 jajka
- 4 żółtka
Sposób przyrządzenia:
Masło, miód, cukier, kakao, przyprawy do piernika połączyć w garnku, topić na małym ogniu, mieszając zagotować.
Następnie wystudzić, do letniej masy dodać żółtka i jajka. Stopniowo dodawać proszek do pieczenia i mąkę, zagniatać ciasto piernikowe tak by nie kleiło się do rąk, następnie rozwałkować (grubość ok. 0,5 cm - wg. uznania) i wyciskać foremkami pierniczki.
Etapami piec pierniczki na blaszce wyłożonej papierem (papier cienko nasmarować masłem) przez 6 minut w piekarniku nagrzanym do 200° C z funkcją termoobiegu.
Wystudzone pierniczki udekorować lukrem, cukierkami wg. uznania.
Lukier
Sparzyć dwa jajka, oddzielić białka od żółtek.
Ubić dwa białka na sztywną pianę, ubijając stopniowo dodawać cukier puder (ok. 180 - 200 g. ilość wg. uznania) do uzyskania bardzo gęstej konsystencji. Następnie lukier przełożyć do rękaw cukierniczego, zrobić malutki otwór i dekorować pierniczki.
Pierniczki można od razu zajadać są miękkie i pysze. Z podanej ilości wychodzą dwie duże miski pierniczków. SMACZNEGO