Darmowa dostawa od 50,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Przepis na pierniczki świąteczne

2021-12-20

Pierniczki świąteczne

Jak upiec pierniczki świąteczne?

Składniki:

  • 1 kg – 1,5 kg mąki pszennej (wyrabiając ciasto, dodać tyle mąki by ciasto nie kleiło się do rąk)
  • 2 kostki masła (400g)
  • 4 opakowania przyprawy do pierników
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 8 łyżek kakao ciemne
  • 1 mały słoik miodu (400-450g)
  • 2 szklanki cukru
  • 1 paczka proszku do pieczenia (na 1 kg. Mąki)
  • 4 jajka
  • 4 żółtka

Sposób przyrządzenia: 

Masło, miód, cukier, kakao, przyprawy do piernika połączyć w garnku, topić na małym ogniu, mieszając  zagotować.

Następnie wystudzić, do letniej masy dodać żółtka i jajka. Stopniowo dodawać proszek do pieczenia i mąkę, zagniatać ciasto piernikowe tak by nie kleiło się do rąk, następnie rozwałkować (grubość ok. 0,5 cm - wg. uznania) i wyciskać foremkami pierniczki.

Etapami piec pierniczki na blaszce wyłożonej papierem (papier cienko nasmarować masłem) przez 6 minut w piekarniku nagrzanym do 200 ᵒ C.

z funkcją termoobiegu.

Wystudzone pierniczki udekorować lukrem, cukierkami wg. uznania.  

Lukier 

Sparzyć dwa jajka, oddzielić białka od żółtek.

Ubić dwa białka na sztywną pianę, ubijając stopniowo dodawać cukier puder (ok. 180 - 200 g. ilość wg. uznania) do uzyskania bardzo gęstej konsystencji. Następnie lukier przełożyć do rękaw cukierniczego, zrobić malutki otwór i dekorować pierniczki.

 

Pierniczki można od razu zajadać są miękkie i pysze. Z podanej ilości wychodzą dwie duże miski pierniczków. SMACZNEGO

 

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.93 / 5.00 275 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2023-09-27
Jestem zadowolona, szybka realizacja i miła niespodzianka w środku
2023-09-20
Szybko
  • Facebook
  • Instagram
  • Dbamy o Twoją prywatność

    Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

    Zamknij
    pixel