Ciasteczka migdałowe wielkanocne
Ciasteczka kruche migdałowe tradycja na stół wielkanocny. Proste w przygotowaniu pyszne ciasteczka
Przepis na CIASTECZKA MIGDAŁOWE WIELKANOCNE
- 25 dkg mąki pszennej
- 17 dkg masła
- 17 dkg cukru
- 20 dkg posiekanych migdałów
- 1 gram drożdży w proszku
- 1 jajko
- 1 paczka cukru waniliowego
- 10 dkg drobno posiekanej czekolady gorzkiej
- skórka otarta z cytryny
oraz
- 20 dkg orzechów laskowych - do dekoracji ciasteczek
Sposób przygotowania
W misie masło pokroić w drobną kostkę(temperatura pokojowa) i połączyć z przesianą przez sito mąką pszenną. Następie dodawać stopniowo pozostałe składniki (bez orzechów) dokładnie wyrobić ciasto ręcznie. Z powstałej masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego na środku każdej kulki robimy delikatne wgłębienie do którego wkładamy bez łupiny orzech laskowy. Uformowane ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem zachowując odstępy jednego ciasteczka od drugiego (delikatnie urosną). Nagrzać piekarnik do temperatury 200 ᵒ C (funkcja termoobieg), a następnie włożyć blaszkę z ciastkami do piekarnika i piec ok. 10 minut. Ciasteczka powinny trochę urosnąć i zarumienić się.