Babka piaskowa świąteczna WIELKANOC
Babka piaskowa świąteczna wielkanocna
z serii babcinych przepisów
Jak upiec babkę piaskową?
Szybki, prosty i sprawdzony przepis na pyszną babkę piaskową, która szybko będzie znikać ze świątecznego stołu :)
Babkę piaskową można włożyć do koszyczka ze święconką.
Składniki:
- 15 dkg mąki pszennej typ 450
- 10 dkg mąki ziemniaczana
- 15 dkg masła
- 20 dkg cukru
- 4 duże jaja
- sok z jednej cytryny
- 3 dkg rodzynek
- 1 łyżka płaska proszku do pieczenia
- 3 łyżki śmietany 30%
- 2 dkg masła do wysmarowania formy
- 2 łyżki bułki tartej do posypania formy
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Jaja ubić z cukrem na puszystą gęstą jasną masę (ubijać mikserem ok 15 min.). Następnie dodać miękkie masło nadal ubijając do połączenia składników na gładką masę. Kolejno stopniowo dodawać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, śmietanę oraz sok z cytryny. Na koniec dodać rodzynki. Masę przelać do formy https://forma nasmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Formę włożyć do nagrzanego do 170 ᵒ (funkcja termoobieg) piekarnika na ok 45 minut (do suchego patyczka).
Pyszna babka piaskowa na wielkanocny stół.
SMACZNEGO !